četrtek, 11. april 2019

12. dan


Zjutraj smo glede na naš urnik lahko spali malo dlje in nikoli ne bi verjeli, da nam podaljšan spanec lahko toliko pomeni. Navsezadnje smo se le skotalili iz naših udobnih postelj in se odpravili v občutno bolj hladno jutro proti gostilni Koko. Kmalu je prišel tudi naš mentor Daniel in skupaj smo pozajtrkovali. Nato smo se z dvema taksijema odpravili do čistilnih naprav vode Pꬷaszow, kjer smo si lahko podrobno pogledali kako odstranjujejo umazanijo iz odpadnih voda in kako čistijo  nesnago iz reke Visle. Vonjave niso bile  niti malo prijetne, a ogled je bil vreden “trpljenja,” saj smo se naučili veliko novega in smo lahko nadgradili že prej nabrano znanje iz Slovenije ter prejšnjega obiska druge čistilne infrastrukture. Videli smo kako vodo najprej mehanično očistijo z različnimi siti, nato jo očistijo še biološko ter kemično. Cilj je proizvajati okolju varne tekočine in trdne odpadke (obdelano blato). Primerne morajo biti za odstranjevanje ali ponovno uporabo, običajno kot gnojilo na kmetiji. Z uporabo napredne tehnologije je sedaj mogoče, da odplake ponovno uporabimo, odpadne vode pa prečistimo v pitno vodo.  Po ogledu velikanskih bazenov, naprav in objektov so nas peljali še v mikrobiološki laboratorij, s čimer se je naš triurni ogled zaključil.

Nato smo se ponovno s taksiji zapeljali do lokacije, kjer kosimo med tednom, po kosilu pa smo odkorakali do ljubke in že znane italijanske kavarne, kjer  smo se ponovno srečali z Danielom, ki nas je prej zapustil in v kratki prezentaciji predstavili, kaj smo si šli med tednom sami ogledat in raziskat. Po prezentaciji smo imeli še predavanje o onesnaženosti zraka v Krakovu, potem pa smo razglabljali o različnih odgovorih na vprašanja, ki nam jih je naš mentor zastavil pred tednom dni.

Po predavanju smo se odpravili v apartmaje, nato rutinsko spet na večerjo, kjer smo jedli tradicionalne poljske piroge. Večer smo preživeli ob druženju in gledanju nogometa.Ni komentarjev:

Objavite komentar