Zjutraj smo glede na naš
urnik lahko spali malo dlje in nikoli ne bi verjeli, da nam podaljšan spanec
lahko toliko pomeni. Navsezadnje smo se le skotalili iz naših udobnih postelj
in se odpravili v občutno bolj hladno jutro proti gostilni Koko. Kmalu je
prišel tudi naš mentor Daniel in skupaj smo pozajtrkovali. Nato smo se z dvema taksijema
odpravili do čistilnih naprav vode Pꬷaszow, kjer smo si lahko podrobno
pogledali kako odstranjujejo umazanijo iz odpadnih voda in kako čistijo nesnago iz reke Visle. Vonjave niso bile niti malo prijetne, a ogled je bil vreden
“trpljenja,” saj smo se naučili veliko novega in smo lahko nadgradili že prej
nabrano znanje iz Slovenije ter prejšnjega obiska druge čistilne
infrastrukture. Videli smo kako vodo najprej mehanično očistijo z različnimi
siti, nato jo očistijo še biološko ter kemično. Cilj je proizvajati okolju
varne tekočine in trdne odpadke (obdelano
blato). Primerne morajo biti za odstranjevanje ali ponovno uporabo, običajno
kot gnojilo na kmetiji. Z uporabo napredne tehnologije je sedaj mogoče, da odplake ponovno uporabimo, odpadne
vode pa prečistimo v pitno vodo. Po ogledu velikanskih bazenov, naprav in
objektov so nas peljali še v mikrobiološki laboratorij, s čimer se je naš
triurni ogled zaključil.
Nato smo se ponovno s
taksiji zapeljali do lokacije, kjer kosimo med tednom, po kosilu pa smo
odkorakali do ljubke in že znane italijanske kavarne, kjer smo se ponovno srečali z Danielom, ki nas je
prej zapustil in v kratki prezentaciji predstavili, kaj smo si šli med tednom sami
ogledat in raziskat. Po prezentaciji smo imeli še predavanje o onesnaženosti
zraka v Krakovu, potem pa smo razglabljali o različnih odgovorih na vprašanja,
ki nam jih je naš mentor zastavil pred tednom dni.
Po predavanju smo se
odpravili v apartmaje, nato rutinsko spet na večerjo, kjer smo jedli
tradicionalne poljske piroge. Večer smo preživeli ob druženju in gledanju
nogometa.
Ni komentarjev:
Objavite komentar