ponedeljek, 01. april 2019

3. dan


Prebudili smo se v lepo sončno jutro, ki pa je bilo hladnejše kot prejšnji dan. Po izvrstnem zajtrku v Koku smo se odpravili do lične italijanske kavarne, kjer nam je naš poljski mentor Daniel predstavil Krakov, njegove znamenitosti in vse njegove privlačne plati. Najprej teorija, kasneje praksa, nato smo se v nadaljevanju še peš odpravili po Krakovu. Daniel nas je popeljal mimo najstarejše srednjeveške tržnice in nam predstavil arhitekturo mesta. Velik del barov in klubov se namreč nahaja v podzemlju, saj so skozi stoletja nalagali temelje na temelje. Kasneje smo se sprehodili do gradu na hribu Wawel, ki smo si ga ogledali samo od zunaj, Daniel pa  nam je predstavil njegovo zgodovino. Nato smo se ob Visli sprehodili do kipa ognja bruhajočega zmaja ter se slikali z njim (zgodbo smo zapisali spodaj). Kasneje smo v menzi kemijske fakultete pojedli izvrsten obrok in se odpravili domov. Zaradi želje po ohranjanju lepega telesa in priprave le tega smo se nekateri odpravili iskat fitnes. Fitnes smo sicer našli, vendar je dostop dovoljen le polnoletnim. Malo potrti smo se odpravili nazaj v apartmaje, kjer smo še malo počivali, saj so nas ob šesti uri v Koku že čakali ocvrti zrezki. Večer smo preživeli ob filmu ter večernem druženju.
Zgodba o zmaju:
V Krakovu je živel zmaj, ki je od prebivalcev zahteval, da mu žrtvujejo mlade device in ovce, ki jih je nato pojedel. Kralj je obljubljal, da bo rešil težavo in da bo tistemu, ki zmaja premaga, podaril pol kraljestva in svojo hčer za ženo. A je vsak, ki se je upal postaviti zmaju po robu, končal v njegovem želodcu.
Nato je do kralja nekega dne prišel reven čevljar, kateremu se je zdela nagrada vredna življenja. Ko so ljudje izvedeli, da se želi spopasti z zmajem, so se mu smejali, a so mu vseeno dovolili spopad, saj ne bi s tem ničesar izgubili. Čevljar je bil premeten in je mrtvo ovco napolnil z žveplom in drugimi kemikalijami. Zmaj je nato zaklano žival pojedel in postal žejen. Sklonil se je k reki Visli in začel piti in piti, dokler se ni razpočil na tisočine delcev. Prebivalci so končno imeli mir, čevljar in njegova nova nevesta pa sta živela v kraljestvu srečno do konca svojih dni.Ni komentarjev:

Objavite komentar