sreda, 10. april 2019

11. dan


Za nas zelo zgodnji sedmi uri smo že sedeli na zajtrku, nato pa odšli do šole. Tam smo kljub odsotnosti večine učiteljev in dijakov opravljali laboratorijsko delo. Ugotavljali smo koncentracijo železa v vodi s pomočjo spektrometrije. Izmerili smo absorpcijo umeritvenim vzorcem, narisali graf, nato pa iz njega razbrali koncentracijo železa v preiskovalnem vzorcu.

Po treh poučnih urah v laboratoriju smo imeli zgodnje kosilo, nato pa nas je Daniel  odpeljal do hriba Tadeusza Kosciuszki. Tadeusz Kosciuszko (1746 – 1817) je narodni heroj, poljsko-litvanskega porekla, ki se je boril v poljsko-litvanski vojni zoper Rusijo in Prusijo, boril se je tudi v ameriški revolucionarni vojni. Kot vrhovni poveljnik je leta 1794 vodil vstajo poljske armade.

Hrib je umetnega nastanka, in sicer je nastal kot posledica nekakšne tradicije prebivalcev Krakova v čast prej omenjenemu heroju. V okolici Krakova so namreč štirje takšni hribi, od katerih imata dva korenine nastanka v praslovanski kulturi. Ob sončnem solsticiju lahko namreč povežemo ta dva hriba in sonce s premico. V precej ravninskem delu Poljske je to prava posebnost, saj je razgled neverjeten. Po tem lepem sprehodu smo se peš odpravili nazaj do tramvaja ter si, kot je postala naša navada, odpočili v našem apartmaju. Zvečer, po ogledu tekme med Manchester cityjem in Tottenhamom, smo se odpravili spat.Ni komentarjev:

Objavite komentar